Electronica

Tipuri/Topologii UPS-uri

UPS-ul (Uninterruptible Power Supply) este un aparat electronic ce furnizeaza electricitate unui consumator atunci cand sursa principala de tensiune (de obicei reteaua electrica) pica sau nu functioneaza in parametri acceptabili. UPS-ul furnizeaza tensiune continuu consumatorului, comutand aproape instant in eventualitatea unei avarii electrice pe utilizarea capacitatii  stocate in acumulatorii ce sunt incarcati in perioada in care reteaua functioneza. UPS-urile sunt utilizate pentru a proteja sisteme de calcul, sisteme de supraveghere sau alte dispozitive ce necesita functionarea continua sau ar fi afectate de lipsa subita a tensiunii de alimentare.

Desi principalul rol al UPS-urilor este de a furniza tensiune pe perioade scurte de avarie electrica, majoritatea UPS-urilor pot corecta pana in anumite limite cateva din problemele comune ale retelelor electrice cum ar fi:

-Varfuri de tensiune sau tensiune ridicata.

-Intreruperi foarte scurte sau tensiune scazuta.

-Frecventa  oscilanta a retelei.

-Forma de unda distorsionata.

 

1. Offline/Standby

UPS-urile offline sau standby au costuri scazute si ofera cele mai simple protectii. In conditii normale, consumatorul este conectat direct la reteaua electrica, iar cand UPS-ul detecteaza lipsa tensiunii ori tensiune sub sau peste parametrii acceptabili, comuta mecanic iesirea catre consumator pe invertorul intern ce furnizeaza energie din capacitatea stocata in acumulatorul intern al UPS-ului.

 

Functionarea in conditii normale a retelei.

 

 

Functionarea pe acumulator.

 

 

 

2. Line-interactive

UPS-urile line interactive sunt similare ca functionare celor offline, dar pot compensa tensiunea scazuta sau ridicata a retelei pana in anumiti parametri prin intermediul unui auto-transformator. In functie de model, pe timpul de comutare intre diferite tensiuni ale autotransformatorului, energia este furnizata din acumulatori.

 

Functionarea in conditii normale a retelei sau tensiune scazuta/ridicata ce poate fi compensata de autotransformator.

 

Functionarea pe acumulator.

 

 

3. Online/dubla conversie.

Intr-un UPS online bateriile sunt conectate tot timpul la invertor, facilitand astfel transferul mult mai rapid al sarcinii de iesire intre retea si acumulatori. Principalul avantaj al UPS-urilor online este izolarea pe care acestea o ofera fata de retea, protejand astfel consumatorii sensibili de parametrii oscilanti ai retelei. Denumirea “dubla conversie” provine de la principiul de functionare al acestuia, atat redresorul cat si invertorul functioneaza tot timpul, asigurand permanent corectiile necesare de tensiune, frecventa si forma de unda.

Functionarea pe retea.

 

Functionarea pe acumulator.

Related posts